Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Vi gratulerer Erik Elias Eriksson med meget godt bestått fagprøve i billakkererfaget.

Oppdatert 14.august 2020

Erik har vært en meget habil lærling hos Møller Bil Trondheim siden August 2018 og er fra nå fast ansatt hos oss på lakkavdelingen.

Vi har tatt en prat med leder for Møller Bil Trondheim Skadesenter og Billakkerer Erik for å høre litt mer om hvordan det er å være lærling og hva billakkererfaget går ut på. 

Møller Bil Trondheim Skadesenter

-  Vi er veldig glad for at Erik blir med oss videre, sier Morten Johansen, leder for Skadesenteret på Møller Bil Trondheim. Dette er det verdt å feire, forteller han og inviterte alle på Skadeavdelingen på kake samme dag. 

Bilde: Erik her sammen med Leder for Skadesenteret, Morten Johansen.

Møller Bil Trondheim tar inn 6-10 lærlinger årlig og har et godt utviklet lærlingprogram. 

Morten forteller videre at Erik har jobbet mer eller mindre selvstendig det siste året. Han har imponert faglig sett og er en veldig kompent og lærevillig kar. 

- Han har alt det man ser etter i en lærling, som gjerne er sjelden vare, så vi var tidlig ute med å tilby han jobb for å sikre at han ble hos oss, forteller Morten. Vi kan vel si det sånn at han er "Hel ved", legger han til. 

Morten legger ikke skjul på at det er stas med lærlinger som kommer inn, presterer bra og viser at de trives med faget. 

Hva ser man egentlig etter i en lærling?

Vi har to minstekrav.

  • De må være bilinteressert. 
  • og de må ha en indre motivasjon for å jobbe med bilfaget. 

Hvorfor bør man bli lærling her hos Møller Bil Trondheim

- Det er et veldig stort konsern med mange mulighet. Her har vi mange mellomledere som har gått stigen og jobbet seg oppover. Jeg har selv gått gradene og startet allerede som 13 åring med sommerjobb i Møller-konsernet. Utover det er det et veldig godt arbeidsmiljø og man får nye utfordringer hver eneste dag, forteller Morten Johansen. 

Fra lærling til billakkerer hos Møller Bil Trondheim

Bilde: Erik Elias Eriksson klar for lakkering i lakkeringsboksen. 

Hvor gammel er du?

- Jeg er 22 år gammel. 

Hvilken bakgrunn har du?

- Byåsen vgs, men jeg har to fagbrev, også innenfor Matrosfaget siden jeg har jobbet 2 år på sjøen før jeg søkte meg til bilfaget. Jeg var ferdig lærlig midt i oljekrisen og måtte vurdere om jeg skulle satse på jobb i en bransje hvor det var masseoppsigelser. Jeg valgte derfor å gå for plan B, Bilfaget, og har ikke angret en dag på det. Tok da Bilfag på Byåsen vgs. hvor min lærer hadde jobbet her på Møller før faktisk. Han oppfordret meg til å søke her. 

Velger man retning innenfor Bilfaget?

- ja, det er retningsbasert, så jeg valgte billakkererfaget og hadde aldri vurdert noe annet egentlig. Ønsket var hele veien å bli billakkerer.

Bilde: Her gjøres siste forberedelser til lakkeringen. 

Hvor har du bilinteressen fra?

- Det er vel egentlig morfar som har lærte meg det meste om bil. Fra litt mekking til vasking/polering og det at ting skal være på stell med bilen. Etter mange timer i garasjen sammen med han har jeg lært litt av han både frivillig og ufrvillig, legger han til med et smil.

Hvordan fikk du jobben som lærling her hos oss?

- jeg søkte etter at jeg var ferdig på skolen og fikk heldigvis mulighet til å jobbe her.

Hva går jobben din ut på?

- Vi tar over bilen etter oppretterne har hatt den og rettet opp etter beste evne. Vi klarerer så for sprøyting og sender tilbake til klargjører for godkjenning før bilen sendes til klargjøring for siste polering og finpussing. Jobben vi gjør tar alt fra noen timer til flere dager avhengig av skaden.

Hva er mest gøy med jobben som billakkerer?

- Alt egentlig. Det er veldig variert og vi bytter på oppgavene. Forarbeid en uke med sliping, grunning, maskering og deretter en uke i boksen med sprøyting og fullt verneutstyr. 

Bilde: En sniktitt inn i sprøyterommet. 

Synes du det har vært vanskelig til tider?

- Det er mange utfordrende jobber og spesielt på lakk er marginenen så små. Det er derfor viktig med godt forarbeid, for har man gjort den jobben for dårlig så kommer det frem etter lakkering. Hvis ting ikke er rettet opp riktig kan det straffe seg i ettertid. Derfor viktig at alt gjøres skikkelig fra start så vi på lakk er nok over gjennomsnittet nøye. Det må være gjennomført fra A-Å. 

Hva vil du trekke frem som særlig positivt ved å jobbe her på Møller Bil Trondheim. 

- Man blir godt behandlet og det er ikke slik at lærlingen tar drittoppgavene. Man får mulighet til å prøve seg på alle områdene og alt som er reelt for faget. Det er veldig flinke og engasjerte folk som jobber her og samarbeidet er bra. Man må jobbe på lag. Hvis man lurer på noe så spør man, så det er bra takhøyde her. Trond Engesbakk er god å ha. Han er formann på Lakk. Alle spør Trond, legger han til med et smil.  

Bilde: Her klargjøres bilen med polering etter lakkeringen av Kjell Roar Nygård. 

Har du noe ønsker jobbmessig for fremtiden?

- Jeg blir nok i bilfaget. Trives veldig godt her og det er et veldig godt miljø. Her går dagene i ett. 

Vil du oppfordre andre til å søke seg til lærling og hvorfor?

- Absolutt, men de bør være interessert i faget. Hvis du ikke bryr deg så blir du ikke så lenge. Du må være interessert i å gjøre en god jobb og ha bilinteresse.

Takk til Erik Elias Eriksson for gode svar.  Vi ønsker deg lykke til i ny jobb.